Tag "блажен Пино Пуглиси"

Врати се на почетна
Вера Сведоштва

Блажен Џузепе „дон Пино“ Пуглиси жртва на мафијата

Џузепе Пуглиси е роден на 15 септември 1937 година во градот Палермо на Сицилија. Бил дијацезантски свештеник познат по своето залагање против организираниот криминал заради што е убиен на 15

Ватикан Вести

Папата: Не може да се верува во Бог и да се биде мафијаш

На евхаристиското славење во Палермо по повод 25 годишнината од смртта на блажен дон Пино Пуглиси, Папата одлучно ја осуди мафијата.

Ватикан Вести

Папата: Со нова евангелизација да се решаваат проблемите на Сицилија

Наспроти големото страдање црковната заедница е жива и пророчка, и бара нови начини како да навестува и да го нуди милосрдието.

Ватикан Вести

Папата ја започна својата посета на Сицилија

Папата Фрањо на 15 септември патува за Сицилија во пасторална посета на Пјаца Армерина и Палермо.