Posts From Avtor

Врати се на почетна
Вести Македонија

Се одржа манифестацијата „Секое дете заслужува да биде ученик“

На 21 јуни 2021 година во Едукативниот Центар Сарај се одржа манифестацијата „Секое дете заслужува да биде ученик“, на која учествуваа деца од сите парохии од Струмичко-скопската епархија: Радово, Струмица,

Ватикан Вести

Апел на Папата за помош на населението во Мјанмар и поттик до верниците да го отворат своето срце за бегалците

После молитвата Ангел Господов папата Фрањо својот глас го придружи на гласот на епископите на таа азиска земја која после државниот удар од 1 февруари се наоѓа на работ на

Ватикан Вести

Ангел Господов: Молете се често и повикувајте го Господ

Папата Фрањо пред молитвата Ангел Господов во недела 20 јуни 2021 година на плоштадот Свети Петар истакна дека сонот на Исус во коработ на нашите животи нè предизвикува да го

Вера Духовност

Пресвета Троица

Верата во Пресвета Троица е основното таинство на нашата вера. Секој наш ден и секоја наша молитва започнува со знакот на крстот, со кој се обележуваме во името на Отецот

Ватикан Вести

Роберт Шуман таткото на обединета Европа на патот на светоста

Папата Фрањо го одобри објавувањето на Декретот со кои се признаваат херојските крепости на Роберт Шуман и така станува чесен слуга Божји.

Ватикан Вести

Папата: Ѓаконите се понизни слуги, а не делумни или од втор ред свештеници

Среќавајќи се со трајните ѓакони на Римската бискупија, Папата истакна дека ѓаконатот може да ја надмине раната на клерикализмот, и ги поттикна да бидат добри татковци, мажи и дедовци затоа

Ватикан Вести

Презентирање на 1. Светски ден на баби и дедовци

Во вторник 22 јуни во 11.30 часот во Ватикан ќе се одржи онлајн прес-конференција на која ќе бидe презентиран 1. Светски ден на баби и дедовци и пораката подготвена од

Вера Духовност

Педесетница – Слегување на Светиот Дух

Празникот Духовден или Педесетница го означува слегувањето на Светиот Дух врз апостолите во Ерусалим, 50 дена по Христовото воскресение.

Вера Духовност

Важноста на молитвата за душите на покојните

Во сабота пред празникот Духовден наречен уште Педесетница или Слегување на Светиот Дух е задушшница и Црквата ја посветува на своите верни покојни чеда и обично се посетуваат гробовите на

Ватикан Вести

Папата: Потребни се одлуки со кои оружјето ќе се претвори во храна

Во видео пораката до учесниците на GLOBSEC Братислава Форум Папата зборуваше за светот кој треба да се изгради после пандемијата и поттикна да се спроведе јасна анализа на минатото за