Фондот создаден по поттик на Папата помогна на 2.500 луѓе во Рим

Фондот создаден по поттик на Папата помогна на 2.500 луѓе во Рим

Според податоците на фондот „Исус најсветиот работник“, кој им помага на погодените од пандемијата, 2.500 сиромашни и осамени луѓе во Рим добиле помош.

На поттик од папата Фрањо, фондот е создаден со цел да обезбеди субвенции и грантови за приход за да им помогне на погодените од пандемијата повторно да се интегрираат во светот на работата. Покрај финансиската помош, Црквата и институциите слушаа и беа блиски со многу луѓе кои беа осамени поради карантинот и други епидемиолошки мерки.

Податоците за работата на фондот една година по неговото започнување беа презентирани во седиштето на Римскиот викаријарат на 3 август 2021 година од страна на надбискупот Џанпјеро Палмиери, римската градоначалничка Вирџинија Раџи и претседателот на регионот Лацио, Никола Зингарети.

На Фондот му се придружија градот Рим и регионот Лацио кои заеднички ја формираа „Алијансата за Рим“. Компании и поединци, исто така, придонесоа со донации. Благодарение на соработката, повеќе од 2.500 луѓе добија помош минатата година. Како што рече надбискупот Палмиери, иницијативата е еден вид „сидро на спасение и надеж“. Со овој проект, ние се обидовме, секој на свој начин и со свои вештини, да се спротивставиме на нашата склоност кон егоизмот – рече надбискупот.

Тој исто така посочи дека еден од најголемите проблеми во Рим е несигурноста на работното место. Премногу луѓе беа искористувани на работата. Не смееме да поттикнуваме нетранспарентна и слабо платена работа. Како општество и како Црква, можеме да влијаеме и да направиме мали гестови на надеж. Никој не е толку сиромашен за да не може да направи ништо – рече монс. Палмиери.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот