Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Молиме за посланието на лаиците (Видео)

Молитвената накана на папата Фрањо за месец мај 2018 година гласи: Верниците лаици да можат своето специфично послание да го исполнат креативно, кое одговара на прездизвиците со кои се сретнуваат

Вести Македонија

Прославен патрониот празник во Бистренци

На 29 април 2018 година беше прославен патрониот празник на црквата „Свети Јосиф“ во Бистренци – Демир Капија. Покрај верници од тој регион на светата Литургија присуствуваа и верниците од

Ватикан Вести

Папата: Не можеме да се присоединиме на Исус поставувајќи услови

На Генералната аудиенција која се одржа на 2 мај 2018 година, на плоштадот Свети Петар во Ватикан, папата Фрањо продолжи да размислува за Крштението, фокусирајќи се на централните обреди на

Ватикан Вести

Молитвата значи да се биде со Бог

Молитвата значи да се биде со Бог, да се живее со Бог, да се љуби Бог – истакна папата Фрањо во својата порака која ја објави на својот профил на

Ватикан Вести

Папата во светилиштето Божествената љубов ја предводеше светата Бројаница

На 1 мај 2018 година, попладне на празникот свети Јосиф Работник Светиот Отец беше на ходочастие во светилиштето Пресвета Богородица од Божествената љубов (Madonna del Divino Amore), каде што го

Вера Духовност

Мајска побожност

Месецот мај посветен на Марија е една народна побожност која со векови била вкоренета меѓу верниците. Црквата оваа традиција ја поддржала

Ватикан Вести

Папата: Работата е темелен аспект на човечкото постоење

Папата Фрањо во својата твитер порака која ја објави на 1 мај 2018 година, повика во текот на целиот месец да се моли Бројаница за мир во Сирија и во

Ватикан Вести

Папата: Љубовта знае како да го најде доброто

Секогаш ми е мило да се сретнам со здруженија кои ги истражуваат ретките болести и настојуваат да бидат солидарни со заболените од тие болести – рече папата Фрањо на родителите

Ватикан Вести

Треба да знаеме да ја разликуваме добрата и лошата љубопитност

Бидејќи децата по природа се љубипитни, општеството треба да ги заштитува од опасноста на виртуелниот свет – истакна папата Фрањо за време на светата Литургија, која ја служеше во домот