Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Христијанинот оди напред со поглед упатен во Божјите ветувања

Во животот не треба да талкаш – вклучувајќи го и духовното – туку директно да одиш кон целта, што за христијаните значи „да ги следиш Божјите ветувања“, кои никогаш не

Македонија

Крстен пат на отворено во катедралната црква „Успение на Пресвета Богородица“ Струмица

 Во Четвртата недела од Великиот пост, на 30.03.2014 година, направивме Крстен пат, за прв пат во нашата парохија, на отворено поле.

Македонија

Крстен пат за семејства во парохијата Свети Иван Крстител – Струмица

Во парохиската црква Свети Иван Крстител – Струмица во недела 30 март 2014 во рамките на пасторалната година „Година на семејството“ се одржа Крстен пат за семејства.

Ватикан

Папата на молитвата Ангел Господов: Да се покаеме за нехристијанското живеење и да го отстраниме

Драги браќа и сестри! Денешното Евангелие ни го претставува настанот за слепородениот, на кој Исус му дарува вид.

Ватикан

ВИДЕО: Папата Фрањо не престанува да изненадува

Папата Фрањо направи нов „прекршок“ непочитувајќи го повторно протоколот и отиде на света Исповед, кај еден свештеник кој во тоа време исповедаше во базиликата Свети Петар. Папата славеше света Литургија,

Македонија

Во црквата Свети Иван Крстител – Струмица одржана катехеза за Светата Тајна Миропомазание

Во сабота на 29 март во парохиската црква Свети Иван Крстител – Струмица се одржа катехеза во рамките на Година на семејството, а на тема Света Тајна Миропомазание – сила

Ватикан

Во Рим одржана средба под мотото: Семејство, чувај го создаденото

Да на семејството, привилигиран чувар на дарот на животот, нека биде главно место на негувањето на почитување на големиот дар на создавањето“

Ватикан

Папата се сретна со слепи и глувнонеми лица

Болните и луѓето со инвалидитет се Исусови миленици – рече папата Фрањо говорејќи пред илијадници слепи и глувонеми со кои се сретна на 29 март во салата Павле VI. Папата

Ватикан

Бог е Отец и секогаш чека на нас

„Бог љуби и „не знае ништо друго да прави“ – истакна папата Фрањо во проповедта во петок 28 март на светата Литургија во капелата на домот Света Марта. Папата нагласи

духовнитекстови Колумни Размислување

Потребна е храброст и вера да се оди против струјата

Денес треба да се има храброст и вера за да се оди против струјата. Спротивно од оној менталиет кој кај нас се изразува со „сите така прават“. Папата Бенедикт XVI,