Archive

Врати се на почетна
Размислување

Христос ги сака лицемерите

За лицемерите, хипокритите, фарисеите, дволичните, тешко наоѓаме за нив по некој добар збор. А јас сум лицемер. И не можам да не бидам лицемер.

Ватикан

Папата Фрањо: Семејството е движечка сила во светот и историјата

Христијанските семејства се препознаваат по вредностите, сведоштвото и отвореноста за живот – рече Светиот Отец на 25 октомври пред членовите на Папскиот совет за семејство, кои ги прими во аудиенција,

Ватикан

Папата го прими претседателот на Екваторијална Гвинеја

На 25 октомври папата Фрањо го прими на аудиенција претседателот на Екваторијална Гвинеја, Теодор Обианга Нгуема Мбасог,кој потоа се сретна со архиепископот Доминик Мамберти, секретар за односи со државите

Ватикан

Во исповедта да не се камуфлираат гревовите

Пред исповедникот треба да се биде храбар и гревовите да се именуваат со вистинското име, а не да се „камуфлираат“ – рече Светиот Отец во проповедта

Размислување Свет

Ѓаволот се плаши од Бројаницата и молитвата

Еднаш еден монах имаше голема голема желба да научи да ги пее црковните песни и на тој начин да може и со песна да го прославува Бог,

Свет

Објавени податоци на католичките организации за хуманитарната помош во Сирија

Папскиот совет Кор Унум објави податоци за помошта на Католичката црква за хуманитарната криза во Сирија. Католичките хуманитарни организации

Ватикан

Архиепископот Милер пишува за светоста на бракот

Бракот помеѓу крстен маж и крстена жена е Света Тајна која се однесува на личната, општествената и историската стварност на човекот – така започнува статијата на архиепископот Герхард Лудвиг Милер,

Ватикан

Папата Фрањо: Епископот треба да служи, а не да доминира

Да бидеш епископ не е чест, туку служење. Епископ, кој не се е нецелосен и лесно ќе падне во замките на секуларизмот. Тој мора да се грижи за своите свештеници

Ватикан

Христијаните треба сериозно да ја сфатат својата вера

Сите христијани се повикани да одат по патот на посветувањето, не може да се биде „делумни христијанин“ – истакна папата Фрањо во четврток 24 октомври на проповед за време на

Ватикан

Папата се сретна со затворските капелани

Бог не е надвор од затворските соби, туку е во нив, со затворениците – рече Светиот Отец во говорот упатен до затворските капелани