Фрањевците од Асизи повикаа да се запре насилството во Сирија

Фрањевците од Асизи повикаа да се запре насилството во Сирија

Браќата Фрањевци од Асизи упатија апел до меѓународната заедница да го запре насилството во Сирија.

Во соопштението кое е објавено на 7 април 2017 година, а кое го потпиша кустосот на Светиот манастир во Асизи, отец Мауро Гамбети, стои: „Тоа е војна. Колеж до колеж. Војната е лицето на злото. Обврската на меѓународната заедница е да го запре насилството. Тоа е обврска на сите нас. Нека се спасат човечките животи и нека се обезбеди хуманитарна помош. Од Асизи се воздигнува молитва за сите оние кои страдаат во овој момент. Се надеваме дека ќе надвладее мирот.“

РВ/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот