Украинската источно-католичка црква ќе се раководи по новиот календар

Украинската источно-католичка црква ќе се раководи по новиот календар

Архиерејскиот синод одржан на 1-2 февруари 2023 година во Брјуховичи одлучи Украинската источно-католичка црква во Украина да премине на нов стил од 1 септември 2023 година. Во моментов, оваа одлука се однесува само за празнување на недвижни празници. Пасхалија, односно се што е поврзано со празнувањето на Велигден, останува исто како порано.

Од 1 септември 2023 година, Украинската источно-католичка црква во Украина ќе се префрли на нов стил за неподвижни празници со зачувување на сегашниот Велигден. Ова го изјави поглаварот на Украинската источно-католичка црква Неговото Блаженство Свјатослав во директен пренос на „ТВ во живо“, објавувајќи ја одлуката на Архиерејскиот синод на Украинската источно-католичка црква во Украина во врска со реформата на календарот.

„Имајќи ги предвид бројните барања на верниците и спроведени прелиминарни консултации со свештенството и монаштвото на нашата Црква за непосредната потреба од реформирање на Литургискиот календар на Украинската источно-католичка црква во Украина, како и земајќи ги предвид пасторалните потреби:

  1. Украинската источно-католичка црква во Украина ќе се префрли од 1 септември, според новиот стил (почеток на Indictus) од годината Божја 2023 година, на нов стил за неподвижни празници со зачувување на сегашниот Велигден.

Б. За оние парохии или поединечни заедници кои чувствуваат дека сè уште не се подготвени за таков чекор (со посебен благослов на епархискиот епископ), да ја остават можноста за литургиски живот според јулијанскиот календар за периодот до годината Божја 2025 година“, се вели во 5. одлука од 93. седница на Архиерејскиот синод на Украинската источно-католичка црква во Украина, што се одржа на 1-2 февруари 2023 година во Лавов-Брјуховичи.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот