Стив Џобс за животот

Стив Џобс за животот

Стигнав до врвот на успехот во деловниот свет. Во очите на другите луѓе, мојот живот е врв на успехот. Но, освен работата, имам многу малку радост во животот.

На крајот, богатството е само факт на животот на кој сум навикнат.

Во моментот кога легнав болен на креветот и се потсетив на својот живот, сфатив дека целото признание и богатство со кое бев толку горд се чини бледо и безначајно пред лицето на претстојната смрт.

Може да ангажирате некого да вози автомобил за вас и да заработи пари за вас, но не можете да најдете некој што ќе ја носи вашата болест за вас. Може да се најдат материјални работи што се изгубени. Но, едно никогаш не може да се најде кога ќе се изгуби – животот!

Сакајте го вашето семејство и вашите пријатели. Однесувајте се убаво кон себе. Негувајте ги другите. Како што старееме и стануваме помудри, полека сфаќаме дека часовникот од 3.000 или 30 долари покажува исто време. Без разлика дали имаме паричник од 3.000 или 30 долари, износот на пари во него е ист.

Без разлика дали возиме автомобил од 150.000 или 15.000 американски долари, патиштата и должините се исти, и на крајот доаѓаме на иста дестинација. Без разлика дали куќата во која живееме е со големина од 50 или 500 квадратни метри, количината на осаменост е иста.

Ќе сфатите дека вистинската внатрешна среќа не доаѓа од материјалните нешта.

Ако летате од прва класа и авионот се сруши, ќе се срушите и вие.

Затоа, се надевам дека разбирате, кога имате семејство, пријатели, браќа и сестри, со кои можете да се смеете, да разговарате, да пеете и да се доверите за што било, тоа е вистинска среќа!

Не учи ги децата по секоја цена да бидат богати. Научете ги да бидат среќни. Значи, кога ќе пораснат тие ја знаат вредноста на нештата, а не цената.

Храната нека ви биде лек. Инаку лекот ќе биде ваша храна.

Постои голема разлика помеѓу човечкото битие и да се биде човек.

Ако сакате да одите брзо, одете сами!  Ако сакате да пешачите далеку, одете заедно.

Категорија: Вера, Сведоштва

За авторот