Светиот Престол загрижен за состојбата со странските работници во lockdown

Светиот Престол загрижен за состојбата со странските работници во lockdown

Постојаниот набљудувач на Светиот Престол при Обединетите нации надбискупот Иван Јурковиќ во говорот пред Меѓународната организација за миграција во Женева на 26 ноември изрази загриженост заради состојбата со затворањето заради пандемијата во која се најдоа странските работници во земјите на миграција.

Додека мигрантите кои се вселуваат како работна сила се добредојдени, во lockdown наидуваат на повеќе потешкотии и можеби најмногу трпат. Имигрантите имаа еднакво достоинство како сите други луѓе. Тие се можност за збогатување и придонесуваат за целосен развој на сите, истакна монс. Јурковиќ, осврнувајќи се на енцикликата „Fratelli tutti“.

Имиграцијата несомнено игра с\ поголема улога во различните општества. За да можат да придонесуваат во културните, економските и општествените подрачја неопходна е успешна интеграција. „Важно е да се преиспитаат факторите на човечкиот соживот од перспектива на братството и солидарноста“ – порача надбискупот Јурковиќ.

Ика/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот