Светиот Отец го именува монс. Милан Стипиќ за епископ на Крижевската епархија

Светиот Отец го именува монс. Милан Стипиќ за епископ на Крижевската епархија

Апостолската нунцијатура во Република Хрватска објави дека папата Фрањо на празникот Раѓање на Блажена Дева Марија, 8 септември го именува досегашниот апостолски управител на Крижевската епархија Милан Стипиќ за нов епископ на единствената источно католичка бискупија во Хрватска, Босна и Херцеговина и Словенија.

Веста за именувањето е објавена во Рим и Загреб во вторник во 12 часот.

Протоереј ставрофор отец Милан Стипиќ е роден на 28 декември 1978 година во Босански Нови (Босна и Херцеговина) од татко Владислав и мајка Весна. Детството го поминува во Липик каде е и крстен. Основно училиште посетувал во Липик, а заради воените случувања во Загреб и во Чазма.

По завршувањето на основното училиште во 1993 година се запишал во надбискуписката класична гимназија во Загреб и започнува свештеничка формација во Меѓубискуписката семинарија.

Во 1997 година влегува во Источната католичка семинарија на Крижевската епархија и студира на богословскиот факултет во Загреб. Покрај редовните студии активно се занимава и со црковна музика од источен обред.

За ѓакон е ракоположен на 8 ноември 2002 година во конкатедралата „Свети Кирил и Методиј“ во Загреб, а свештеничкото ракополагање го примил на 18 октомври 2003 година во источната католичка катедрала „Пресвета Троица“ во Крижевци. Истата година започнува со службата парох во источните католички парохии  Кашт и Радатовиќ во Жумберскиот деканат.

Во 2007 година го добива насловот протоереј и ја презема пасторалната грижа за католиците од источен обред во Далмација. Од 2012 година е парох во Јастребарско.

Папата Фрањо го именува на 18 март 2019 за апостолски управител sede vacante на Крижевската епархија. Освен хрватски зборува руски и украински и англиски јазик.

Со денешното именување монс. Милан Стипиќ станува еден од 10 најмлади епископи на светот.

Ватикан њуз/к.мк

 

Категорија: Вести, Свет

За авторот