Посетата на Папата на Чиле се очекува со големо нетрпение

Посетата на Папата на Чиле се очекува со големо нетрпение

Од 15 до 18 јануари, папата Фрањо ќе го посети Чиле, а после тоа ќе замине за Перу.

Програмата за неговиот престој во Чиле предвидува средба со државните власти, света Литургија во Сантијаго за сите верници, средба со свештениците, монасите и монахињите, а потоа и со епископите и посета на затворениците во затворот во главниот град на Чиле. За нив локалната Црква се зазема пружејќи им можност за работа и формација со цел нивно повторно вклучување во општеството во иднина. Освен тоа, папата Фрањо ќе се сретне со свештенците од Дружбата Исусовци и со младите. Светиот Отец исто така ќе отиде во градот Темуко, каде ќе се сретне со домородното население, и на север од земјата во Икике, град во кој заради големата миграција живеат различни народи.

Црквата во Чиле со нетрпение го очекува доаѓањето на папата Фрањо – рече во разговор за Радио Ватикан надбискупот кардинал Рикардо Еџати. Големо е исчекувањето и – како што истакна – желбата да се пречека радосно, да се слушнат неговите зборови, но и да се каже каква е Црквата во Чиле денес.

Имено, станува збор за Црква која многу се променила, како и самјиот Чиле, во однос на 1987 година кога папата Војтила ја посети таа земја. Тогаш владееше дикататура, а сега уверена демократија. Кардиналот од посетата на Папата посебно ја издвои средбата со жените затворени во затворот во главниот град, и прашањето на мигрцијата, истакнувајќи ги напорите на локалната Црква во настојувањата околу промената на моменталните закони во врска со миграцијата, за да се направат повеќе хумани и засновани на социјалната праведност.

РВ/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот