Папскиот универзитет „Грегоријана“ нуди теолошки интернетски курс за пандемијата

Папскиот универзитет „Грегоријана“ нуди теолошки интернетски курс за пандемијата

Папскиот универзитет „Грегоријана“ во Рим понуди теолошки интернетски курс за пандемијата од коронавирусот кој започна на 5 ноември и ќе се одржува до средината на април наредната година.

Курсот се состои од 12 седници и е наменет за медицинскиот персонал, учители, „како и за сите кои во моменталната ситуација бараа смислени одговори“.

„Цел на курсот е отворен и непристрасен дијалог на науката и науката на верата“ – се истакнува од факултетот кој во 1551 година го основа Игнатиј Лојолски. Покрај теолозите од различни специјалности на курсот ќе предава и италијанскиот лекар и истражувач Ернесто Бурџио. Заедно ќе размислуваат што можат теологијата и медицината да се научат една од друга како подобро би се соочиле со глобалната здравствена криза.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот