Папата Фрањо се сретна со свештеници кои се ракоположени пред 40 години

Папата Фрањо се сретна со свештеници кои се ракоположени пред 40 години

Папата Фрањо на 14 мај 2024 година во парохијата Свети Јосиф во римскиот кварт Трионфале се сретна со свештеници кои биле ракоположени пред 40 години

Учествуваа вкупно шеесет свештеници, а Папата беше пречекан од вицерегентот на Римската бискупија, бискупот Балдасаре Реина, делегатот на Одделот за грижа за ѓаконскиот, свештеничкиот и монашкиот живот, бискупот Микеле ди Толве и парохискиот свештеник Томазо. Џиљола. По неговото пристигнување, го поздравија три монахињи кои помагаат во парохијата.

Средбата со свештениците се состоеше од молитва, повикување на Светиот Дух, кратко претставување за животот на парохијата од монс. Ди Толве, и разговор, со прашања и одговори, зад затворени врати.

Монсињор Ди Толве пред средбата најави дека една од темите на разговорот на Светиот Отец со свештениците кои поминале низ различни периоди од животот во Римската епархија ќе биде неодамна објавената була со  која го најави јубилејот во 2025 година.

Светиот Отец го поздравија и 110 деца од локалното основно училиште. Желбата на Папата беше да се сретне со прво причесниците, но во таа прилика им се придружија и други ученици од прво до петто одделение. За гостинот подготвија цртежи и писма и неколку транспаренти.

Желба на Светиот Отец е, по завршувањето на обиколката на секторите на Римската епархија, да се сретне со сите свештеници според годината на свештенички ракополагање. Како што рече монс. Ди Толве, тој сака да продолжи да одржува директен дијалог со свештениците од Римската бискупија.

Папата Фрањо ќе ги продолжи средбите со свештениците во среда, на 29 мај. Средбата ќе се одржи во Домот на сестрите на побожните ученици на Божествениот учител, а ќе учествуваат свештеници ракоположени помеѓу 2024 и 2014 година. Потоа, Папата ќе се сретне со свештениците кои навршиле од 11 до 39 години свештеничка служба.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот