Папата Фрањо именува уште две нобеловки за членови на Папската академија за науки

Папата Фрањо именува уште две нобеловки за членови на Папската академија за науки

Светиот Отец во вторник 10 август ја именуваше професорката Емануеле Марие Чарпентиер, а во средата на 11 август професорката Џенифер Ане Доудна за редовни членови на Папската академија за наука, објави Канцеларијата за печат на Светиот Престол.

Емануеле Марие Чарпентиер родена е на 11 декември 1968 година во Јувиси-сур-Орге во Франција. Специјализирала биологија, микробиологија, биохемија и генетика на универзитетот „Пjер ет Марие Кири“ во Париз. Основачка е и директорка на Единицата за наука за патогени во Институтот Макс Планк во Берлин. Исто така е почесна професорка по микробиологија на Институтот за биологија на Универзтитетот Хумболд во Берлин. Предавала и на Универзитетот „Умеа.“

Џенифер Ане Доудна е родена на 19 февруари 1964 година во Вашингтон. Специјализирала биохемија на Медицинското унилиште на Харвард. Моментално предава биохемија на Универзитетот Калифорнија во Берклеј.

Во 2020 година професорките Чарпентиер и Доудна заедно ја добија Нобеловата награда за хемија за развој на методите за уредување на геномот CRISPR-Cas9, т.н. „ножици за гени“. Таа метода Кралската шведска академија за науки во Стокхолм ја препозна како револуционерна затоа што модифицирајќи со исклучителна прецизност ДНК билки, животни и микроорганизми „имала големо влијание на науката за животот, придонесува за нови терапии против карцином, и може да се остварат соништата за лекување на наследни болести“.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот