Папата Фрањо до католичките медиуми: Работете заедно за вистината

Папата Фрањо до католичките медиуми: Работете заедно за вистината

Во обраќањето до Меѓународниот конзорциум на католички медиуми наречен „Католичка проверка на факти“, Папата истакна дека пред да се распространат информации и да се шират лажни вести, особено за вакцините против Ковид-19, секогаш мора да се бара вистината, а не погодувајќи ги оние кои се согласуват со нив, кои понекогаш не ги познаваат фактите; потребно е да се направи сојуз со научните истражувања за болестите.

Христијанскиот комуникатор гради мостови, е работник на мирот и пред сѐ е посветен на потрагата по вистината – рече папата Фрањо, говорејќи пред членовите на Меѓународниот конзорциум на католички медиуми, кој во петок 28 јануари 2022 година го прими во Ватикан. На почетокот на својот говор Папата потсети на зборовите на свети Павле VI. од пораката за Денот на социјалните комуникации во 1972 година, во која ја истакна моќта на медиумите врз однесувањето и одлуките на луѓето. Папата Павле VI истакна дека извонредноста на задачата на известувачот не е само во откривањето на она што може веднаш да се потврди, туку и во барањето елементи на наведување и толкување на причините и околностите на поединечните факти кои треба да се соопштат – рече папата Фрањо. Затоа, тоа е задача која бара чувство на одговорност и строгост.

Папата Монтини зборуваше општо за комуникацијата и информирањето, но неговите зборови се многу блиску до реалноста ако помислиме на некои дезинформации кои денес кружат на интернет. Навистина, вие имате за цел да ги истакнете лажни вести и делумни или лажни информации за вакцините за Ковид-19, а тоа започнавте да го правите со вмрежување на различни католички медиуми и вклучување различни експерти.

Важноста на вмрежувањето

Потсетувајќи дека целта на конзорциумот е „да бидеме заедно за вистината“, папата Фрањо истакна дека да се биде заедно, да се биде дел од мрежа, да се обединат вештините и знаењата, суштински во областа на информациите и во моменти на толку многу поделби, дури и мислења; тоа е веќе сведоштво. Денес, покрај пандемијата, се прошири и „инфодемијата“, односно искривување на реалноста заснована на страв, која во глобалното општество дава ехо и коментари на фалсификувани, ако не и измислени вести.

Ширењето на информациите и циркулирањето на таканаречените научни мислења може да создаде конфузија. Затоа е неопходно – рече Папата, потсетувајќи се на она што веќе го кажа во говорот во октомври 2021 година – да се направи сојуз со научните истражувања за болестите што напредуваат, имајќи предвид дека знаењето треба да се споделува. Ова важи и за вакцините. Има итна потреба да им се помогне на земјите кои имаат помалку вакцини, но тоа треба да се направи со далекусежни планови, а не мотивирани само од брзањето на богатите земји да бидат побезбедни. Лековите треба да се делат достоинствено, а не како сиромашна милостина – рече Папата и додаде: За да бидеме навистина добри, мора да се промовира науката и нејзината целосна примена. Затоа, човеково право е да се биде соодветно информиран, со помош на разбирање засновано на научни податоци, а не на лажни вести.

Против лажни вести со почит на човекот

Вториот збор што го истакна папата Фрањо е зборот „за“, заедно за ; мал збор, но полн со значење. Христијанинот е против лагите, но секогаш за луѓето – истакна Папата и предупреди: Не смееме да ја заборавиме разликата меѓу вестите и луѓето. Доколку е неопходно да се бориме против лажните вести, секогаш треба да се почитуваат луѓето кои често несвесно ги прифаќаат. Христијанскиот комуникатор го прави евангелскиот стил свој; гради мостови, создава мир и најмногу е во потрага по вистината. Неговиот пристап е да не им се спротивставува на луѓето, не се однесува супериорно, не ја поедноставува реалноста, за да не западне во научен фидеизам. Навистина, самата наука постојано се приближува кон решавање на некој проблем. Реалноста е секогаш повеќеслојна отколку што веруваме и мораме да ги почитуваме сомнежите, вознемиреноста и прашањата на луѓето, обидувајќи се да ги придуржуваме – рече Папата.

Должност на христијанските комуникатори е да направат сѐ што е можно за да ја избегнат логиката на противење, секогаш обидувајќи се да ги зближат, да ги следат луѓето во нивните одлуки. Ајде да се обидеме да работиме на точни и вистинити информации за Ковид-19 и за вакцините – поттикна Папата – но не со копање јами и без гетоизација.

Кризата да не стане конфликт

Гледајќи наназад на она што беше „заедно за“ во време на кризата во која живееме денес, Папата повтори дека не можеме сами да излеземе од неа; и нема да излеземе исти како порано, туку или подобри или полоши. Проблемот е кога кризата ќе се претвори во конфликт кој може да се реши само со дистанца, спротивставување, а тоа секогаш значи враќање наназад и не унапредување на дијалогот. Никогаш да не дозволиме кризата да се претвори во конфликт. Заедно да се обидуваме да излеземе од тоа – поттикна Папата.

Вистината не смее да биде предмет на комерцијални интереси

Третиот збор за кој зборуваше е „вистината“ која комуникаторите секогаш треба да ја бараат и да ја почитуваат. Потрагата по вистината не може да биде предмет на комерцијална перспектива, на интересите на моќните, на големите економски интереси. Да се биде заедно за вистината значи да се промовира информирано, праведно, здраво и одржливо општество.

Поддржете ја заедницата и промовирајте го доброто

Вистината, за христијанинот, не се однесува само за некои работи, туку и на целиот живот, а вклучува и поддршка, темелност и доверба; а единствениот навистина сигурен и доверлив на кој можеме да сметаме е живиот Бог – рече Папата и додаде: Да се работи во служба на вистината значи да се бара она што е од корист на заедништвото и го промовира доброто на сите, а не она што го изолира, одвојува и се спротивставува. . На крајот, тој поттикна на спомен и молитва за жртвите од Ковид-19, како и за оние кои починале служејќи им на болните. Тие се хероите на нашите денови, а многу од нив се скриени – рече папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот