Папата Фрањо го прифати повлекувањето на кардинал Роберт Сара

Папата Фрањо го прифати повлекувањето на кардинал Роберт Сара

Во сабота 20 февруари 2021 година папата Фрањо го прифати повлекувањето на кардиналот Роберт Сара, префект на Конгрегацијата за богослужби и дисциплина на Светите Тајни, кој наполни 75 години на 15 јуни минатата година.

Кардиналот Роберт Сара за свештеник е ракоположен на 20 јули 1969 година и бил именуван за надбискуп на Конакри, главниот град на Гвинеја, од папата Иван Павле II. во 1979 година, кога имал 34 години. Во 2001 година, тој е именуван за секретар на Конгрегацијата за евангелизација на народите, а во 2010 година, папата Бенедикт XVI го именува за претседател на Папскиот совет Cor Unum. На 23 ноември 2014 година, папата Фрањо го именува за Префект на Конгрегацијата за богослужби и дисциплина на Светите Тајни. Учествуваше во конклавата во март 2013 година, кога беше избран папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот