Папата Фрањо го одреди 29 мај за празник на папата Павле VI

Папата Фрањо го одреди 29 мај за празник на папата Павле VI

Папата Фрањо го прогласи 29 мај за литургиски празник на својот претходник Павле VI (1963-1978) кој го канонизираше на 14 октомври 2018 година.

На 6 февруари 2019 година Светиот Престол објави Декрет за вбројување на празникот за Павле VI во Општиот римски календар. Џовани Батиста Монтини, папа Павле VI за свештеник е ракоположен на 29 мај 1920 година. На денот на неговото раѓање за небо, 6 август се слави празникот Преображение на Господово.

Декретот уште на 25 јануари го потпиша префектот на Конгрегацијата за богослужба и светотаинска дисциплина кардиналот Роберт Сарах.

Ика/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот