Папата: Теологијата мора да го толкува Евангелието за денешниот свет

Папата: Теологијата мора да го толкува Евангелието за денешниот свет

Во новиот документ во форма на Motu Proprio, „Ad theologiam promovendam“, папата Фрањо го обнови статутот на Папската теолошка академија, нарекувајќи ја „храбра културна револуција“ и посветеност на дијалог во светлината на Објавата

На Црквата која е „синодална, мисионерска и „оди напред“ ѝ треба теологија која исто така „оди напред“.

Ова го напиша папата Фрањо во својот нов документ во форма на Motu Proprio Ad theologiam promovendam, објавен на 1 ноември 2023 година, со кој го обнови статутот на Папската теолошка академија.

Канонски основана од Климент XI на 23 април 1718 година, Академијата има за цел „да ја стави теологијата во служба на Црквата и светот“. Со текот на годините се разви како „група научници повикани да истражуваат и продлабочат теолошки теми од особено значење“.

Сега, за Светиот Отец, време е да ги преиспита нормите кои ја регулираат нејзината дејност, да ги направи „посоодветни за посланието што нашето време ја наметнува на теологијата“.

Отворајќи се кон светот и кон човештвото, „со неговите проблеми, неговите рани, неговите предизвици, неговиот потенцијал“, теолошката рефлексија мора да направи простор за „епистемолошко и методолошко преиспитување и затоа е повикано на „храбра културна револуција“.

Она што е потребно е „фундаментална контекстуална теологија“, напиша Папата, „да биде способна да го чита и толкува Евангелието во услови во кои мажите и жените живеат секојдневно, во различните географски, социјални и културни средини“.

Дијалог со различни традиции и дисциплини

Теологијата мора „да се развива во култура на дијалог и средба меѓу различни традиции и различни дисциплини, меѓу различни христијански деноминации и различни религии“, се вели во Motu Proprio.

Таа мора да се ангажира „отворено со сите, и со верници и со неверници“

„Ова е пристапот на трансдисциплинарност“, истакнува папата Фрањо. Теологијата мора „да користи нови категории развиени од други форми на знаење за да навлезе и да ги објави вистините на верата и да го пренесе учењето на Исус на современи јазици, со оригиналност и критичка свест“.

„Пасторален тон“

Освен тоа, мора да се земе предвид придонесот што може да го даде теологијата „на актуелната дебата за „преиспитување на мислата“, покажувајќи се како вистинско критичко знаење, со својот капацитет како знаење за мудроста“, знаење што не треба да биде „апстрактно и идеолошко, туку духовно – забележа Фрањо – разработено на колена, со обожавање и молитва; знаење кое е трансцендентно, а сепак внимателно кон гласот на народот“.

Ова е „народната теологија“ на која повикува Папата, „милосрдно упатена кон отворените рани на човештвото и создавањето и во крилата на човечката историја, на кои ја пророкува надежта за конечно исполнување“. Во пракса, според папата  Фрањо, теологијата мора да усвои „пасторален тон“ и затоа теолошката рефлексија мора да започне „од различните контексти и конкретни ситуации во кои живеат луѓето“, ставајќи се себеси „во служба на евангелизацијата“.

Ново послание кое ги вклучува сите Божји луѓе

Ова е нова мисија, вели претседателот на Папската теолошка академија, монсињор Антонио Стаљано.

Посланието е „да се поттикне ангажманот и дијалогот во сите полиња на знаења за да се допре и да се вклучи целиот Божји народ во теолошките студии, така што животите на луѓето ќе станат теолошки животи“.

к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот