Папата се сретна со ерменскиот поглавар Карекин II.

Папата се сретна со ерменскиот поглавар Карекин II.

Папата Фрањо на 27 септември 2020 година се сретна со поглаварот на Ерменската апостолска црква Карекин II.

Фокусот на 40 минутниот разговор помеѓу папата Фрањо и Карекин II. беше обновениот вооружен судир помеѓу Ерменија и Азербејџан.

„Папата ја изрази својата загриженост и болка. Исто така извести дека во својата порака после молитвата Ангел Господов се ќе се осврне на ситуацијата, нешто што и го направи“ – рече Карекин II после средбата со Папата. „Го замолив својот брат Фрањо да го подигне својот глас како би се обновиле правдата и мирот. Состанокот беше многу срдечен, како и секогаш досега, за го завршивме со заедничка молитва за обнова на мирот.“ – додаде тој.

Состанокот првично беше планиран да се одржи во понеделник, но поради започнатиот воен судир помеѓу Ерменија и Азербејџан беше поместен за ден порано.

Ерменија во историјата е забележана како прва нација која станала христијанска, во почетокот на 4 век. Во недела 27 септември после средбата со Карекин II папата Фрањо по молитвата Ангел Господов повика за мир во Нагорно-  Карабах.

к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот