Папата: Секој ден се молам светот да ги избрише солзите на сириските и ирачките деца

Папата: Секој ден се молам светот да ги избрише солзите на сириските и ирачките деца

Постои опасноста за исчезнување на христијаните во тие земји од кои светлината на Евангелието се раширила во светот.

Не ги заборавајте потребите на жртвите од кризата во Ирак, Сирија и соседните земји, да се надмине логиката на интересот, ставајќи се во служба на мирот и ставањето крај на војната – ја поттикна папата Фрањо меѓународната заедница примајќи ги учесниците на шестиот работен состанок за кризата во Сирија и соседните земји, во Ватикан на 14 септември 2018 година. Средбата е во организација на Дикастеријата за промовирање на интегрален човеков развој во соработка со одделот за мигранти и бегалци, Државниот секретаријат на Светиот Престол и Конгрегацијата за Источните Цркви, а присуствуваа 150 луѓе меѓу кои претставници на локалните Цркви, апостолски нунции, делегати на католички институции и повеќе од 50 каритативни организации.

Не можеме да ги затвориме очите пред причините кои милиони луѓе ги присилија да ја напуштат својата земја – рече Папата и нагласи: Ги поттикнувам сите страни кои се вклучени, како и меѓународната заедница уште повеќе да се ангажираат за безбедно враќање на раселените. Цивилизациска обврска е да им се обезбеди заштита и иднина. Бришејќи ги солзите на децата кои не виделе друго освен урнатини, смрт и уништување, светот повторно ќе го добие достоинството.

Изразувајќи благодарност за големите напори кои за бегалците ги вложија соседните земји и меѓународната заедница, Папата го поздрави и му се заблагодари заедно со кардиналот Петер Турксон претседател на Дикастеријата за промовирање на интегрален човеков развој, на Филипo Гранди, висок комесар на Обединетите нации за бегалците, и истакна дека заради конфликтот веќе премногу долго се пролева крв на тоа подрачје, и дека ситуацијата на народот во Сирија и Ирак и соседните земји и понатаму предизвикува голема загриженост.

Секојдневно во молитвата му ги предавам на Господ страдањето и потребите на Црквите и на народите во тие сакани земји, како и на оние кои се трудат да им помогнат. Вистина е го правам тоа секој ден! – посведочи Светиот Отец и потсети: Вреднувањето и преиспитувањето на хуманитарната помош на црковните организации придонесува за подобро разбирање на потребите и координирање на помошта за тие народи.

Постои опасноста за исчезнување на христијаните во тие земји од кои светлината на Евангелието се раширила во светот – рече папата Фрањо и напомена Заедно со сестинските Цркви, Светиот Престол постојано работи за да им ја загарантира иднината на тие христијански заедници. Целата Црква ги гледа тие наши браќа и сестри во верата и ги охрабрува со својата близина во молитвата и конкретната љубов да не се предаваат на темнината на насилството и да ја одржат запалена светилката на надежта.

Само со сведоштвото на љубовта со кое Црквата слуша и одговара на крикот за помош на сите, започнувајќи од најслабитте и најсиромашните – рече Папата – е светол знак за сегашноста и семе на надеж за иднината. Се работи за христијанско дело кое потсетува на молитвата на свети Фрањо Асишки: Спроти омразата нека биде љубовта, спроти очајот, – надежта, спроти жалоста – радоста.

Со милоста Божја да гледаме во иднината. Ве поттикнувам да работите во име на Црквата, и понатаму да се грижите за воспитувањето на децата, да отворате работни места за младите, да бидете близу до старите, да ги лекувате психолошките рани, и притоа да не ги заборавите оние срца кои Црквата е повикана да ги утешува – заврши Светиот Отец.

Ватикан њуз/к.мк

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот