Папата: Мирот започнува со секој човек, со секое семејство, со секој град

Папата: Мирот започнува со секој човек, со секое семејство, со секој град

Во видео порака до здружението Менсајерос де ла Паз (Амбасадори на мирот), папата Фрањо повторно охрабри за градење мир, „дури и најмалиот мир“. Основано во 1960-тите, здружението е реалност за хуманитарна и социјална промоција на најзагрозените луѓе во 75 земји

Помогнете во изградбата на мирот, од домашниот мир до мирот во малите градови. Тоа е апелот на папата Фрањо содржан во видео пораката до вработените и волонтерите на здружението Менсајерос де ла Паз.

Мирот не е проблем, туку составен дел од животот

Папата го поздрави семејството Менсахерос де ла Паз и ја охрабри нивната работа посакувајќи да продолжат на тој начин:

До сите вас, браќа и сестри од семејството Менсахерос де ла Паз, кои носите добро послание, не само со уста, туку со целото ваше битие, со срцето, со рацете, создавајќи атмосфера на љубов, решавајќи ги проблемите и знаете како да зборувате доследно со рацете и срцето. Честитки, продолжете така. Нека се зборува за вистинските работи, но и да се прават со срце. Вие сте гласници на мирот. Со други зборови, мирот не е проблем, мирот е животна состојба која се воспоставува кога ќе заврши конфликтот и ќе има мир.

Потребен е мир

Папата Фрањо го охрабри здружението да гради мир во секоја област од личниот и заедничкиот живот, препознавајќи ја итноста на соработката во сегашната ситуација обележана со вознемиреност од војната, но и, пред сè, почнувајќи од „малите“ средини низ кои поминуваме секој ден.

Помогнете да се прекинат конфликтите за да завладее мир. Мир во светот, во овој тажен момент, но и најмал мир, мир во малите градови, мир во малите семејства на кои им е потребен мирот на секој човек. Гласници на мирот, продолжете да кревате врева бидејќи тоа е она што ни треба денес. Бог да ве благослови, Богородица да ве чува. И молете се за мене!

Менсајерос де ла Паз

Гласници на мирот е здружение основано во 1962 година од отец Ангел Гарсија Родригез и Ангел Силва Санчез. Нивен приоритет е хуманитарна и социјална промоција на најзагрозените луѓе во општеството, земајќи ги предвид различните општествени реалности на национално и меѓународно ниво. Здружението е присутно во 75 земји (Америка, Европа, Африка, Азија).

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот