Папата: Жените можат да бидат протагонисти на промените

Папата: Жените можат да бидат протагонисти на промените

Обраќајќи им се на членовите на Италијанскиот женски центар, Папата ја истакна важноста на нивниот придонес, кој може да го промени начинот на управување со светот и со тоа да поттикне промена од логиката на доминација во логика на служење и грижа. Светиот Отец во својот говор ја спомна Украина, повикувајќи на разоружување и стремеж за светскиот мир.

Светиот Отец зборуваше за логиката на доминација која владее со меѓународните односи и за нејзиниот исход – војна. Тоа е логика која мора да се промени и да се замени со логиката на служење и грижа, изјави Папата на група од околу 200 жени, членки на Италијанскиот женски центар (ЦИФ). Жените можат да станат протагонисти на таа промена – рече Папата.

Во тек е изборниот собир на ЦИФ во Рим, на тема „Создателниот идентитет на мажите и жените во заедничкото послание“. Тоа е широка тема, а прашањето за машкиот и женскиот идентитет е многу актуелно, рече Папата и додаде дека тоа особено влијае на животот на најмладите, на кои им се потребни референтни точки, возрасни со кои можат да се соочат – мажите и жените.

Посветеност за заштита на човекот

Светиот Отец го спомена и создавањето на центарот, чија работа е поттикнато од Евангелието и сака да има дијалог со сите за општо добро. Настанува во Италија во 1944 година, во контекст на одбраната на достоинството и правата на жените, како избор на одговорност, посветеност на заштита на човекот. Тоа е она што ние денес го нарекуваме култура на грижа, забележа Папата, наспроти експлоатацијата и доминацијата.

Тој додаде дека ЦИФ придонел за изготвување на некои членови од италијанскиот устав за „солидарност, супсидијарност и секуларна држава“. Истакна дека учеството на здружението во политичкиот живот е насочено кон зајакнување на идејата за политиката како облик на добродетелство. „Сега е јасно дека добрата политика не може да потекнува од култура на моќ сфатена како доминација и угнетување, туку само од култура на нега, грижа за личноста и нејзиното достоинство и за нашиот заеднички дом. „За жал, срамната војна на која сме сведоци е негативен доказ за тоа“, рече Папата.

Поинаков пристап

Говорејќи за војната во Украина, Светиот Отец рече дека верува дека за луѓето од неговата генерација е неподносливо да гледаат што се случува, пример за „старата логика на моќта која сè уште доминира во таканаречената геополитика“. Проблемот останува ист: со светот сè уште се управува како со шаховска табла, каде што моќниците ги проучуваат потезите за да ја прошират нивната доминација на штета на другите.

Вистинскиот одговор не е во повеќе оружје, повеќе санкции, повеќе политичко-воени сојузи, нагласи Папата, туку во поинаквиот пристап – „на поинаков начин на управување со светот, кој сега е глобализиран, и воспоставување меѓународни односи“.

Протагонисти на промените

Папата Фрањо потоа објасни зошто решил токму ова размислување да го сподели со присутните жени. „Вие сте здружение на жени, а жените се протагонисти на таа промена, се разбира, на тоа преобраќање. Сè додека не се хомологирани од владејачкиот систем на моќ, со стекнување на моќ во општеството, жените можат да го променат системот доколку успеат да ја претворат моќта од логика на доминација во логика на служење, грижа.

Таа неопходна промена на менталитетот е школата на Исус, кој нè научи како Царството Божјо секогаш се развива од мало семе. Тоа е училиштето на Ганди, кое го донесе народот до слобода со ненасилни средства. Тоа е школата на светци од сите векови, но пред сè, тоа е школата на „безброј жени кои го негувале и ценеле животот; жени кои се грижеле за кревките, ранетите, за човечките и социјалните рани; жени кои го посветија својот ум и срце на образованието на новите генерации“, истакна Папата. Завршувајќи го својот говор, Папата ги поттикна присутните жени да одат напред и молеше секогаш да бидат придружувани од Пресвета Богородица.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот