Папата до Ирачаните: Се молам за вас

Папата до Ирачаните: Се молам за вас

На крајот на аудиенцијата папата Фрањо посебно го спомна страдањето на народот во Ирак и рече дека се моли за таа земја која страда од војна.

На крајот од аудиенциијата папата Фрањо на повеќе јазици ги поздрави верниците присутн на плоштадот Свети Петар, а посебно ходочасниците од Ирак. На вас, ирачки граќани ви велам дека сум ви многу близок. Вие сте борбено поле, страдате од војната и од една и од друга страна/ Се молам за вас и се молам за мир во вашата земја, кога беше во програмата за мојата посета оваа година. Се молам за вас – повторни папата Фрањо.

Потоа ги поттикна ирачките верници да посветата време за размислување на Словото Божјо, учество во Светите Тајни, пост и молитва, како би го обновиле односто со Бог, со самите себе и со ближните. На почетокот од ова време на постот, ви посакувам убаво време за преобраќање, внатрешна обнова, како и личен и духовен раст – посака папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот