Папата го прими либанскиот претседател

Папата го прими либанскиот претседател

Светиот Отец во понеделник 21 март 2021 година го прими во аудиенција претседателот на Либан, Мишел Аун, кој потоа се сретна со државниот секретар, кардинал Пиетро Паролин и со секретарот за односи со државите, монс. Пол Ричард Галагер.

За време на срдечните разговори во Државниот секретаријат беше нагласена важноста од добрите билатерални односи меѓу Светиот Престол и Либан, кој оваа година одбележува 75. годишен јубилеј.

Соговорниците разговараа за сериозните социо-економски проблеми со кои се соочува земјата, како и за ситуацијата со бегалците, со надеж дека меѓународната помош, претстојните парламентарни избори и неопходните реформи ќе помогнат да се зајакне мирниот соживот меѓу различните верски конфесии кои живеат во земјата на Кедрите.

Исто така разговараа и за катастрофалните последици од експлозијата во пристаништето во Бејрут на 4 август 2020 година, со осврт на барањата за правда и вистина изразено од семејствата на жртвите.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот