Отец Ѓорги Трајков добитник на признанието „Вељо Манчевски“

Отец Ѓорги Трајков добитник на признанието „Вељо Манчевски“

На 22 декември 2023 година во Македонската филхармонија се одржа свечен предновогодишен прием за црквите, верските заедници и религиозните групи во Македонија, на која присуствуваше и Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски бискуп монс. д-р Киро Стојанов. На средбата се обрати претседателот на Македонија г-дин Стево Пендаровски и директорот на Комисијата за односи со верските заедници и религизозни групи КОВЗРГ г-дин Даријан Сотировски, кој ги додели признанијата „Вељо Манчевски“.

Покрај нив на свечениот прием присустваа, членови на Владата, верски поглавари и великодостојници, голем број на свештеници и верски службеници, духовници, монаси и проповедници, пратеници во македонското собрание, претставници на државните институции, како и голем број на видни гости.

Во рамки на настанот на протојереј ставрофор отец Ѓорги Трајков му беше доделено признанието на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи „Вељо Манчевски“, за неговото долгогодишно служење на Црквата.

Покрај него, признанието го добија и претставници од Македонската православна црква – Охридска архиепископија, од Исламска верска заедница, Евангелска црква, Еврејска верска заедница и здружението „Бадникови поворки“.

Во богатата програма настапија и хоровите од Католичка црква, Македонска православна црква – Охридска архиепископија, од Исламска верска заедница и Еврејската верска заедница во Македонија

Признанието Вељо Манчевски се доделува како највисоко годишно признание за особен придонес на правни и физички лица кои со својот ангажман, активност и труд, трајно се вградиле во развојот и продлабочувањето на различни значајни сегменти во верската сфера во државата. Истото го носи името на Првиот верски референт на Македонија од 1943 година, асномецот Вељо Манчевски.

к.мк/Фотографија: КОВЗРГ

Категорија: Вести, Македонија

За авторот