Објавена пораката на Папата за Светскиот ден на средствата за социјална комуникација 2020

Објавена пораката на Папата за Светскиот ден на средствата за социјална комуникација 2020

На празникот свети Фрањо Салешки, во петокот на 24 јануари е објавена пораката на папата Фрањо за 54. Светски ден на средствата за социјална комуникација.

Темата на овогодинешната порака е „Да им прикажувате на чедата ваши и на внуците ваши“ (2 Мој 10,2). Животот станува историја.

Во време во кое фалсификувањето станува сè пософитицирано, достигнувајќи експоненцијални нивоа (deepfake), потребна ни е мудрост за да примаме и создаваме убави, вистинити и добри приказни. Потребна ни е храброст за да ги отфрлиме оние лажните и злите. Потребно ни е трпение и расудување за повторно да ги откриеме приказните кои ни помагаат да не ја загубиме нишката помеѓу многуте денешни поделби; приказни кои ја откриваат вистината за нас самите, пишува Папата во својата порака.

Библијата е голема историја на љубовта помеѓу Бог и човекот. Во центарот е Исус: неговата историја донесува исполнување на Божјата љубов кон човекот и истовремено човековата историја, љубов кон Бог. Човечкиот род е повикан, од колено на колено да го проповеда и обновува сеќавањето на најразличните настани и истории, истакнува Папата.

Секоја година на 24 јануари, Папата објавува порака за претстојниот Светски ден на социјална комуникација. На 24 јануари е празник на Свети Фрањо од Салес, кој е прогласен за патрон на новинарите во 1922 година. Оваа година Светскиот ден на средствата за социјална комуникација ќе се одбележи во недела 24 мај.

Ватикан њуз/к.мк

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот