Нова одлука: Ватикан и понатаму останува затворен за посетители

Нова одлука: Ватикан и понатаму останува затворен за посетители

Куријалните канцеларии остануваат отворени, но само за најитните работи.

Најмалку до 13 април, кога се слави првиот ден од Велигден, Ватикан ќе биде затворен за ходочасници и посетители, објави Канцеларијата за печат при Светиот престол.

Првата мерка за затворање на плоштадот Свети Петар, истоимената базилика и остатокот од најмалата држава на светот како краен датум го предвидуваа 3 април. Куријалните канцеларии остануваат отворени, но само за најитните работи.

Според најновите информации седум лица во Ватикан се заразени со коронавирусот.

к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот