Не можеш да го слушнеш Бог кога само ти зборуваш

Не можеш да го слушнеш Бог кога само ти зборуваш

Важно е да го слушаме Бог. Тоа што Бог има да ми го каже на мене е неизмерно важно од било што јас имам да Му кажам. Му дозволувам ли да се започне…

Понекогаш навистина премногу зборувам. И не осудувај ме. И ти тоа го правиш.

Еден ден отидов во капелата пред Пресветата Евхаристија. Ја отворив вратата, влегов тивко во светилиштето на Божјата присутност, клекнав пред нашиот Бог во светата Евхаристија, дозволувајќи Му Неговиот мир и љубов да го исполнат и смират моето суетно срце и ум.

И тогаш почна да тече од мојата уста. Молитвите почнаа да го погодуваат Небото како брзи куршуми.

Небесни Оче, што е Твојата волја за мене?!

„Боже, те молам, помогни ѝ. Помогни му. Можеш ли да го поправиш ова? Потребно ми е Твоето водство за тоа. Радувај се Маријо, Оче наш, Слава на Отецот… На Џон му е потребно излекување. Како да ѝ посведочам на Британи? Ја губам надежта и иднината. Радувај се Маријо, Оче наш, Слава на Отецот… Изморена сум. Под стрес сум. Осамена. На мојата сестра ѝ е потребен мир. Твојот мир. Моите пријатели треба да ја видат Твојата милост, Твојата добрина, Твојата вистина и убавина. Радувај се Маријо, Оче наш, Слава на Отецот… Боже, што сакаш да направам во врска со тоа? Како сакаш тоа да го решам? Што сакаш од мене и мојот живот? Радувај се Маријо, Оче наш, Слава на Отецот… Небесни Оче, што е Твојата волја за мене?!“

Не можеш да го слушнеш Бог кога само ти зборуваш

Светците биле исклучителни слушатели. Тоа е тоа што ги доведува до светоста. Не можеш да го слушнеш Бог кога само ти зборуваш.

Некои од најубавите светци задолжително не биле големи мислители и сторители, но светците отсекогаш биле најдобри во доживувањето и набљудувањето. Светците знаат како да слушаат. Кога тие слушаат, Бог прозборува во нивните срца и се случуваат чудни работи: Тие стануваат светци.

Морам да научам подобро да слушам. Тоа е потребно.

Жена Врсна/к.мк

Категорија: Вера, Духовност

За авторот