Надбискупот Бекиу именуван за нов префект на Конгрегацијата за прогласување на светци

Надбискупот Бекиу именуван за нов префект на Конгрегацијата за прогласување на светци

Светиот Отец го именува надбискупот Џовани Анџело Бекиу, сегашен заменик за општи работи во Државниот секретаријат на чело на Конгрегацијата за прогласување светци.

Надбискупот Бекиу должноста од сегашниот префект кардинал Анџело Амато  ќе ја презема кон крајот на месец август, а во меѓувреме до 29 јуни ќе остане на должноста заменик за општи работи во Државниот секрeтаријат, како и посебеn пратеник при Суверениот витешки малтешки ред.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот