Молиме за посланието на лаиците (Видео)

Молиме за посланието на лаиците (Видео)

Молитвената накана на папата Фрањо за месец мај 2018 година гласи: Верниците лаици да можат своето специфично послание да го исполнат креативно, кое одговара на прездизвиците со кои се сретнуваат во денешниот свет.

Лиаците се наоѓаат на првата линија од животот на Црквата. Потребно ни е нивното сведоштво за вистината на Евангелието и нивниот пример на изразување на верата, практикувајќи солидарност. Благодариме на лаиците кои ризикуваат, кои не се плашат на најсиромашните, исклучените и маргинализираните да им понудат причина за надеж. Да молиме во овој месец верниците лаици да можат да го исполнат своето посебно послание, послание кое го примиле на крштението, креативно кое одговара на предизвиците со кои се среќаваат во денешниот свет.

РВ/к.мк

 

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот