Младите од Свети Иван Крстител на Веронаучен камп во Охрид

Младите од Свети Иван Крстител на Веронаучен камп во Охрид

Веронаучна група од парохијата „Свети Иван Крстител“ Струмица придружувани од своите свештеници во периодот од 26-29 јуни 2017 година престојуваше во Пасторалниот центар во Охрид, каде го одржаа Веронаучниот камп.

По пристигнувањето и сместувањето на учесниците, започна веронаучниот камп со катехезата: „Посланието на Црквата и моето послание“, која ја одржа о. Гоце Костов. На почетокот младите во дискусија беа поттикнати да одговорат на две прашања: Дали чувствуваш дека управуваш со својот живот или пак си условуван од надворешните случувања; Дали мислиш дека можеш да ги исполниш сите твои желби и соништа? Преку интерактивни работилници во групи на крајот од катехезата учесниците можеа да го препознаат своето послание и нивната улога во Црквата.

Во вторник, 27 јуни о. Гоце Костов ја одржа втората катехеза на тема: „Да бидеме светло на светот“, во која стана збор за Евангелието според Матеј 5,13-16, а потоа поделени во три групи младите со библиски текстови ги обработија библиските ликови кои со својот живот сведочат за Христос: Иван Крстител, Пресвета Богородица и апостолите. Оваа катехеза заврши со конкретизација на прашањата: Како го сведочиме денес ние Христос – со живот, дело и збор и што значи денес да се биде Христов сведок.

Во среда претпладне 28 јуни о. Атанас Сирачев ја одржа третата катехеза: „Милосрдниот Отец“ и веднаш на почетокот младите беа ставени во размислување за прашањата: Како би реагирал кога би бил замолен во својот дом на една ноќ да примаш затвореник? Потоа преку работа во групи и дискусија се работеше на библискиот текст за Милосрдниот Отец (Лука 25,11-32).

Четвртокот, 29 јуни претпладнето беше направен осврт на деновите поминати на Веронаучниот камп и излет со кајче во Охридското езеро.

Голем дел од програмата беше исполната и со духовен карактер, така што учесниците секојдневно присуствува на света Литургија, молеа Света Бројаница, размислуваа за Словото Божјо, имаа можност за света Исповед, а денот го започнуваа и завршуваа со молитва во Црквата. Покрај тоа во програмата беше вклучен забавен дел со дружење, песни и игри.

РВ/к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот