Кардиналскиот совет заврши со својата работа

Економскиот совет, Комисијата за заштита на децата и подготовката за Конзисториумот. За тие теми разговараше Кардиналскиот совет од вториот дел од седницата.

та Курија – ги продолжи своите советувања со дискусија околу статутите за Економскиот совет. Ова го изјави гласноговорникот на Ватикан, патер федерико Ломбарди на прес конференција.

Пред точно една година е формиран Економскиот совет од папата Фрањо со наделжност да ги координира и контролира финансиските активности на Ватикан.

На третиот и последен ден од советувањата, во среда 11 февруари стана збор за подготовките за Конзисторумот, кој зад затворени врати ќе се одржи во четврток и петок. Кардиналскиот совет на Конзисториумот ќе му понуди извештај за престојните реформи на Куријата.

Следната седница на К9-Советот е предвидена да се одржи од 13-15 април, а поатоа ќе се состанат во јули.

РВ/го*ко

Категорија: Ватикан

За авторот