Во заедништво со папата Фрањо бискупот Стојанов го посвети човештвото на Безгрешното Срце на Марија

Во заедништво со папата Фрањо бискупот Стојанов го посвети човештвото на Безгрешното Срце на Марија

Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски епарх монс. Киро Стојанов на 25 март 2022 година од базиликата Свети Петар во Рим, во заедништво со папата Фрањо и бројни кардинал и бискупи од ширум светот го посвети целото човештво, посебно Русија и Украина, на Безгрешното Срце на Марија.

На свеченото посветување претходеше Покорничка богослужба, која ја предводеше Светиот Отец, по што следуваше посветувањето. Во својата хомилија Светиот Отец истакна: Ние самите не сме во состојба да ги разрешиме спротивставеностите во историјата, па дури и спротивставеноста на нашите срца. Потребна ни е мудра и кротка сила Божја, а тоа е Светиот Дух.

Истовремено во Католичките цркви во Македонија исто така се изврши овој свечен чин, а по повик на бискупот Стојанов да се придружат на повикот на Папата за посветување на целото човештво, посебно Русија и Украина, на Безгрешното Срце на Марија.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот