Во Годината на молитвата: Што е молитвата?

Во Годината на молитвата: Што е молитвата?

Молитвата е почеток на секое добро во човекот. Кој ја запознава молитвата, кој ја цени и сака, правилно и ревно се моли, тој поседува непроценливо богатство за сегашноста и вечноста. Што е молитвата?

  1. Наједноставното нешто во светот и во животот е молитвата; таа е едноставно од причина што е многу потребна.
  2. За молитва не треба да бидеш учен или говорник, не треба да бидеш богат. Без разлика дали човекот во срцето носи празнично или секојдневно расположение, тој може, а и мора да моли.
  3. За да можеме да се молиме потребно ни е само да го познаваме Бог и себе; потребно ни е да знаеме Кој е Бог, а што сме ние и колку е голема неговата татковска добрина, а колку голема е нашата потреба и беда. За молитвата се потребни само неколку мисли и што помалку толку подобро; потоа неколку желби и најпосле неколку зборови. Мораме барем да говориме во срцето инаку нема молитва.
  4. Да молиме значи да разговараме со Бог, да се задржиме со Него за да Му се поклонуваме, да Го фалиме, да Му благодариме, за нешто да Го молиме и да Му дадеме надомест. Некои духовни учители велат дека молитвата е како предавање или како време на аудиенција кај драгиот Бог. Да се однесуваме кон молитвата како кон доверлив разговор со добар и пријатен човек. Ние на наједноставен начин му кажуваме сѐ што ни лежи на срце, тагите и радостите, надежта, а примаме од него поука и опомена, помош и утеха. И кога се молиме на Бог колку поедноставно толку подобро, токму онака како што ни е на срцето.
  5. Често самите ја расипуваме молитвата и ја правиме тешка затоа што не знаеме да се совладуваме и затоа што немаме вистинско сфаќање за молитвата. Да Му кажеме на Бог што ни е и како ни е во срцето и молитвата е добра. Кога понекогаш ни изгледа дека нашата молитва е премногу едноставна тогаш исправно молиме. Па, што можеме ние да изнесеме пред драгиот Бог, а да е големо и духовно? Ако ништо не знаеме и ако ништо не ни паѓа на памет и тоа да Му го кажеме на Бог. Тоа е веќе молитва.

Битно.нет/кмк

Не е дозволено преземање на оваа содржина или делови од неа за понатамошно користење во печатена, дигитална или било која друга форма за умножување без писмена дозвола од редакцијата на Католици.мк

Категорија: Вера, Духовност

За авторот