Бискупот Стојанов додели Благодарници на богословиите во Сараево за учество во организацијата на Апостолската посета

Бискупот Стојанов додели Благодарници на богословиите во Сараево за учество во организацијата на Апостолската посета

Скопскиот бискуп и Струмичко – скопски епарх монс. д-р Киро Стојанов на 4 ноември 2019 година во Сараево се сретна со ректорот на Врхбосанската теолошка семинарија о. д-р Зденко Спајиќ и вицеректорот на Надбискупската мисионерска богословија „Редемпторис Матер“ о. м-р Јошт Мезег

Бискупот Стојанов ги запозна ректорот Спајиќ и вицеректорот Мезег дека присуствува на 77. заседание на Бискупската конференција на Босна и Херцеговина, и по тој повод посака да се сретне и заблагодари на сите оние кои по поводот Апостолската посета на Светиот Отец папа Фрањо во Македонија на 7 мај 2019, покажаа братска љубов и поддршка преку доаѓањето и придонесот на самиот настан во делот на литургиската прослава и волонтерството.

Соговорниците се присетија на драгоценото искуство на своите богословски заедници со Светиот Отец како и за убавиот престој во Скопје. Исто така за нивниот интерес бискупот Стојанов ги запозна со животот и делувањето на Католичката црква во Македонија истакнувајќи дека Апостолската посета донела нова димензија во животот и сведочењето на Црквата во Македонија. Во знак на благодарност на сараевските теолошки семинарии бискупот Стојанов додели Благодарница и медалјон со ликот на Свети папа Иван XXIII и Света Мајка Тереза кој е изработен по повод 29. Апостолско патување на папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Вести, Македонија

За авторот