Бискупот Стојанов го воведе дон Паво Шекерија во службата катедрален парох во Скопје

Бискупот Стојанов го воведе дон Паво Шекерија во службата катедрален парох во Скопје

Монс. Стојанов го воведе дон Паво Шекерија во службата парох во Скопската катедрала

Во недела 20 септември 2020 Скопскиот бискуп и Струмичко-скопски епарх монс. Киро Стојанов го предводеше евхаристиското славење во катедралата Пресвето Срце Исусово во Скопје и го воведе во парохиската служба новиот катедрален парох дон Паво Шекерија и го претстави катедралниот парохиски викар дон Давид Л.Т. Регаладо.

Обредот на воведување на новиот парох се состоеше од читање на декретот, исповедување на верата и предавање на клучевите.

Толкувајќи го Божјото Слово, во својата проповед бискупот Стојанов упати зборови на охрабрување на новиот парох дон Паво Шекерија посакувајќи му истрајност и застапување на Блажена Дева Марија во неговата нова должност. Својата благодарност бискупот ја искажа и до дон Давид Л.Т. Регаладо, кој исто така дојде во Македонија и ја даде поддршката на оваа Црква, именувајќи го за катедрален парохиски викар во Скопје и управител на парохијата „Пресвето Срце Исусово“ во Битола.

Исто така бискупот Стојанов ги повика парохјаните да ја продолжат својата соработка со своите свештеници дон Паво и дон Давид, а пред се пратејќи ги со молитва како би растела и се развивала оваа парохија за добробитта на целата Црква.

Досегашниот парох во Битола, односно новиот катедрален парох во Скопје дон Паво Шекерија е свештеник на Врхбосанската надбискупија и директор на Македонски Каритас. Исто така дон Давид Л.Т. Регаладо е свештеник на Врхбосанската надбискупија. И двајцата свештеници покрај нивната расположивост мисиски делуваат во Скопската бискупија во Македонија со благослов и подршка на нивниот ординариј надбискуп и метрополит врхбосански кардинал Винко Пуљиќ, кој е метрополит и за скопската бискупија.

к.мк/д.т.

Категорија: Вести, Македонија

За авторот