Tag "синода"

Врати се на почетна
Ватикан

Папата со семејствата на бдение пред почетокот на синодата

Во недела, на 4 октомври, во 10 часот наутро во ватиканската базилика, папата ја предводеше воведната миса на почетокот на синодата. А, пак во саботата вечер,

Ватикан

Епископска Синода: Новини во работата

Повеќе простор за дискусии во мали работни групи, чии извештаи ќе бидат објавени. Ова е една од новините за претстојната Синода на епископите посветена на семејството.

Ватикан

Брифинг на Папата при неговото враќање од Латинска Америка

Грција, верската слобода, кризата на семејството, поддршката на народните движења, новиот колонијализам и „посредувањето меѓу Куба и САД,

Ватикан

На литургијата со Папата во Гуајакил над милион верници

Помош на општеството за семејството не е „форма на милостина, туку вистински социјален долг“ кон една институција во која се учи на љубов, на служење, на помош.

Ватикан

Синодата не може да ја промени црковната наука за бракот

Епископската синода не може да ја промени црковната наука за бракот и семејството „бидејќи таа е заснована на Христовата наука“ – рече кардинал Џорџ Пел префект на Секретаријатот за економија

Ватикан

Папата повика на молитва за следната синода

На Генералната аудинција, папата Фрањо на собраните верници ги повика на молитва за текот и успехот за претстојната синода за семејство, која ќе се одржи во октомври.