Tag "света Марта"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Света Марта: Црвот на љубомора нè наведува да донесуваме лош суд за другите

Зборувајќи на светата Литургија за литургиските читање, папата се осврна на љубомората на царот Саул кон Давид, при што ги предупреди верниците на ‘црвот на љубомората’ поради кој лошо ги

Ватикан Вести

Света Марта: Нашиот однос со Бог е важен за животот

Болестите на душата треба да се лекуваат, а лекот за тоа е барање простување. Тоа го истакна папата Фрањо за време на проповедта на светата Литургија на 17 јануари 2020

Ватикан Вести

Папата: Едноставната молитва може да Го трогне Бог

Господ е блиску до нас, Неговото сочувство ќе ги земе на себе нашите проблеми, нашите гревови и нашите внатрешни рани – рече папата Фрањо на светата Литургија која ја служеше

Ватикан Вести

Папата: Да се има власт не значи да се заповеда, туку да се биде доследен и да се сведочи

Голема штета прават недоследните христијани кои не сведочат, како и недоследните и шизофренични пастири, кои не сведочат – рече папата Фрањо на светата Литургија во капелата на Домот Света Марта

Ватикан Вести

Папата: Лажливец е оној кој вели дека го сака Бог, а не го сака својот брат

Љубовта е конкретна и се покажува правејќи добро – така папата Фрањо во петок, 10 јануари 2020 година ја започна својата проповед коментирајќи го првото литургиско читање. Рамнодушноста е недостаток

Ватикан Вести

Папата во Домот Света Марта: ‘Не’ за духот на светот, кој води во расипаност

Коментирајќи го делот од посланието на свети Иван апостол, за време на светата Литургија која Светиот Отец ја служеше во домот Света Марта, Папата истакна дека Светиот Дух е гаранција

Ватикан Вести

Света Марта: Да му благодариме на Господа за дарот на спасение

Господовата благодат може да промени сè и ние секогаш мора да бидеме подготвени за тоа – истакна папата Фрањо за време на светата Литургија во четврток 19 декември 2019 година,

Ватикан Вести

Папата Фрањо: Да не го ставаме Бог настрана

Папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта истакна две однесувања на млаките христијани кои се покажуваат во однесувањето на  свештеничките поглавари кон Исус во храмот „стави го Бог

Ватикан Вести

Папата: Да не се жалиме, Господ со нежноста нѐ утешува

Папата на светата Литургија која ја служеше во домот Света Марта, на 10 декември 2019 година, одговори на прашањето кое произлегува од денешните литургиски читања: Како Господ утешува и поправа?

Ватикан Вести

Папата: Смртта е средба со Господ која треба да се чека со надеж

Папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта на 29 ноември 2019 година зборуваше за крајот кој го очекува секој од нас, односно за смртта, прикажувајќи ја како момент