Tag "Папа Фрањо"

Врати се на почетна
Ватикан

Меѓурелигискиот дијалог е разговор за човечкиот живот

Меѓурелигискиот дијалог не може да се ограничи само на поединци, на преставниците – одговорните на верските заедници, туку треба да се прошири колку што е можно повеќе на сите верници, нагласи папата Фрањо на екуменската и меѓурелигиската средба во Сараево на 6 јуни.

Ватикан

Средба на Папата со клерот во катедралата во Сараево

По ручекот со придружбата и епископите на Босна и Херцеговина во Апостолската нунцијатура во Сараево, Светиот Отец во катедралата во Сараево на 6 јуни се сретна со свештениците,

Uncategorized

Папата Фрањо: Мирот е дело на правдата

Мирот е дело на живеење на правдата. Само ако се помири со Бог, човекот станува вистински миротворец – истакна Светиот Отец на Литургијата на стадионот Кошево во Сараево

Uncategorized

Папата: Евхаристијата нè обединува во заедништво со Бог

Исус ја пролеа својата крв за откуп и нè изми од гревовите. Да гледаме во Него за да не ослабнеме и да пиеме од неговиот извор за да нè сочува од расипаноста – рече папата Фрањо

Ватикан

Ве молам не го исфрлајте Исус од Папските мисиски дела

На човештвото му е потребно Евангелието; изворот на радоста, надежта и мирот. Навестувањето на Евангелието има предност бидејќи и денес мисиското делување

Ватикан

Целото Евангелие е сумирано во зборот милосрдие

Светиот Отец на 5 јуни ги прими во аудиенција учесниците на Генералното собрание на дружбата свештеници на Пресветото Срце Исусово кои по својот основач се нарекуваат дехонијанци.

Македонија

Македонија е со Папата во Сараево

Два автобуса со околу 100 верници од Македонија во раните утрински часови во петок 5 јуни се упатија кон Сараево на средба со Светиот Отец, кој на 6 јуни престојува во главниот град на Босна и Херцеговина.

Ватикан

Потврден датумот за објавување на новата енциклика на Папата

Канцеларијата за печат на Светиот Престол објави дека новата енциклика на папата Фрањо ќе биде објавена на 18 јуни.

Ватикан

Папата: Војната е „мајка“ на секое сиромаштво

Војната е „мајка“ на секое сиромаштво – рече папата Фрањо на аудиенцијата одржана на плоштадот Свети Петар на 3 јуни.

Ватикан

Папата упати видео порака за патувањето во Сараево

Пред своето доаѓање во Сараево на 6 јуни 2015 година папата Фрањо упати видео порака која што ја пренесуваме во целост.