Tag "Ангел Господов"

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Ангел Господов: Великиот пост е време на молитва и слушање на Божјото Слово

Коментирајќи го евангелскиот дел од првата недела на Великиот пост, пред молитвата Ангел Господов во недела 18 февруари 2024 година, Папата повика да се чуваме од „ѕверовите на душата“, од

Ватикан Вести

Ангел Господов: Во овој виртуелен свет треба потребно е конкретно да се грижиме за другите

Конкретноста е зборот што најмногу се повторува во размислувањата на папата Фрањо за време на молитвата Ангел Господов во недела 11 февруари 2024 година. Папата се осврна на Исусовото однесување

Ватикан Вести

Светски ден на болните: Неприфатливо е непочитувањето на човековите права

Папата Фрањо се помоли за сите оние во светот кои не можат да се лекуваат, дали тоа било поради екстремно сиромаштво или затоа што се во воени зони

Ватикан Вести

Папата: Мирот е одговорност на целото човечко семејство

По молитвата Ангел Господов, папата Фрањо апелира да молиме за мир, што не е одговорност на неколкумина, а се однесува на ситуацијата во Украина, Палестина и Израел. Ја охрабрува борбата

Ватикан Вести

Ангел Господов: Да не бидеме христијани од сакристијата или дневната соба, туку носители на Божјото оздравување

Во недела, 4 февруари 2024 година, од прозорецот на својата работна соба во Апостолската палата, папата Фрањо ја предводеше молитвата Ангел Господов, молејќи со верниците и ходочесниците присутни на плоштадот

Ватикан Вести

Ангел Господов: Кога сте во искушение или на погрешен пат, повикајте го Исуса

Во недела, 28 јануари 2024 година, од прозорецот на својата работна соба во Апостолската палата, папата Фрањо молеше Ангел Господов со верниците и ходочесниците присутни на плоштадот Свети Петар. Ви

Ватикан Вести

Ангел Господов: Покажете колку е убаво да се сака Господ

Во неделната молитва Ангел Господов, папата Фрањо истакна дека Исус нè охрабрува со својот живот и радост да сведочиме колку е убаво да се сака Исус, нагласувајќи дека навестувањето на

Ватикан Вести

Папата: „Војната е злосторство против човештвото“

По молитвата Ангел Господов во недела 14 јануари 2024 година папата Фрањо со остри формулации повика на мир во Украина и на Блискиот Исток. Војната сама по себе е „злосторство

Ватикан Вести

Ангел Господов: Господ треба да се бара

Средбата на Исус со првите апостоли, како што ја опишува неделното евангелие, беше тема на говорот на Светиот Отец пред пладневната молитва Ангел Господов, во недела 14 јануари 2024 година,

Ватикан Вести

Ангел Господов: Исус дојде за грешниците и во крштението ги чисти нашите срца

На празникот Крштение Господово, Папата се фокусираше на значењето на Светата Тајна што нè прави деца Божји, засекогаш. Треба да се сеќаваме на денот кога сме крстени, да го знаеме