Размислување

Врати се на почетна
духовнитекстови Размислување

Повикот за семејство и умртвувањето

„Кој сака да врви по Мене, нека се одрече од себе, и нека го земе крстот свој и нека оди по Мене. Зашто кој сака да ја спаси душата, ќе

Размислување Свет

Мајка Тереза за најголемата цел

Создадени сме за големи дела. Не сме создадени за живот без цел.

духовнитекстови Размислување Свет

Cедумдесет пати по седум

Секој од нас, барем еднаш, се нашол во ситуација да е нападнат од некоја друга личност. Не е важно од која причина. Секој човек на светот, во еден момент се

Размислување Свет

Мајка Тереза за доброто расположение

Доброто расположение е карактеристика на великодушните луѓе. Како вело неретко го сокриваат животот полн со жртвување. Човекот кој има дар на добро расположение често ги достигнува висините на совршенството.

Размислување Свет

Мајка Тереза за љубовта во семејството

Едно срце во Божјото срце Затоа ќе го остави човекот таткото свој и мајката своја и ќе се прилепи кон жената своја; и обата ќе бидат едно тело (1 Мојсеева

Размислување Свет

Мајка Тереза: Лек за отуѓување

Кога Исус зборува за глад, не мисли само на телесната глад, туку и на гладта за љубов, разбирање и топлина. И тој го искуси чувството на отфрленост.

духовнитекстови Размислување Свет

Не плашете се: Јас сум!

По напорниот ден Исус се повлекува. На луѓето им зборувал во текот на целиот ден во предвечерието и ги нахранува со чудесното умнож ување на лебот.

Македонија Размислување

Мајка Тереза: Премногу егоизам и жед за заработка

Оскудеваме во верата, бидејќи има премногу егоизам и жед за заработка. Верата, за да биде вистинска, мора да биде љубов која се дарува. Љубовта и верата чекорат една со дурга

Размислување

Преображение Господово

Како најголемите Таинства за Божиќ и Велигден, исто така и Господовото Преображение е Таинство на светлина.

Размислување Свет

Мајка Тереза: Не препуштај се на тагата

Живата љубов ранува. За да ни ја покаже својата љубов Исус умре  на крстот. Пред го види детето светлото на денот Мајката мора најпрво да страда, ако вистински се саката