Духовност

Врати се на почетна
Вера Духовност

Како црната чума ја промени молитвата “Радувај се Маријо”

Во молитвата Радувај се Маријо, христијаните за време на пандемијата од црната чума додаделе „моли се за нас грешниците, сега и во смртниот ни час“.

Вера Духовност

Старецот, коронавирусот и респираторот

Откако се подобрило здравјето на еден 93 годишен страрец од Италија, кој бил заразен со коронавирус, бил замолен од болницата да ја плати сметката што дишел еден ден на респиратор.

Вера Духовност Колумни

Како да се причестиме за време на кризата со коронавирусот?

Со новонастаната ситуација, кога нема свети Литургии со народ, нормално е да се постави прашањето: Како може да се дојде до причест. Традицијата на Црквата познава и духовна причест, која

Вера Духовност

Поучна приказна: Бог ти праќа знаци

За време на најголемата пандемија од вирусот познат под името корона, издадено е предупредување до сите граѓани да не ги напуштаат своите домови и да не го изложуваат својот живот

Вера Духовност

На денешен ден пред 89 години, Исус прв пат ѝ се објавува на света Фаустина

Иконата на Милосрдниот Исус поттекнува од објавата која с. Фаустина ја имала во Плоцк на 22 февруари 1931 година. Во таа објава Христос ја изразува својата желба да се наслика

Вера Духовност

Го прифаќа ли човекот понуденото Божјо пријателство?

Денес многу луѓе се присутни на социјалните мрежи, интересно е колку лесно и на интересен начин се воспоставува пријателство на Фејсбук.

Вера Духовност

Кога говорот ќе замолчи, зборува Бог

Еден службеник изразил чудење до претседателот на една држва заради тоа што успева да заврши со приемот на странките во многу краток рок, а нему тоа не му успева.

Вера Духовност

Не е исто ‘да се сака’ и ‘да се љуби’

Љубовта е основен закон на животот. При тоа треба да се разликуваат зборовите да се сака и да се љуби. Да се сака може добро јадење, овошје, сокови, вино.

Вера Духовност

Чудна банка

Замислете секое утро кога ќе се разбудите, некоја банка на вашата сметка става точно 86.400 денари. Што би направиле?

Вера Духовност

Предлози за Новата година

Седум одлични предлози кои ќе ги замените со вообичаените новогодишни празноверија