Archive

Врати се на почетна
Ватикан Вести

Не постојат безгрижни христијани кои не се борат

„Исус нè повикува да го менуваме животот, да го промениме патот, нè повикува на преобраќање.“ А тоа вклучува борба против злото во нашите срца, „борба која не носи безгрижност, туку

Вести Свет

Патријархот Сако: Народот е поважен од нафтените извори

Калдејскиот патријарх Луис Рафаел Сако, упати апел до народот, а кој го предаде на претседателот на државата Фуад Масум, за да се поттикне заеднички фронт во спротивставувањето на опасностите од

Ватикан Вести

Ватикан: Божиќни јасли од Кампарија, а елка од Полска

Свеченото поставување на божиќните јаслите и осветлувањето на божиќното дрво на плоштадот Свети Петар ќе се одржи на 7 декември 2017 година, со кратка свеченост во 16.30 часот.

Вера Духовност

Смирено срце

Христијаните познаваат три изрази на молитва: усна молитва, размислување и контемплација. Заедничкото на сите три молитви е: да се има смирено срце.

Ватикан Вести

Папата напиша предговор за книга посветена на независноста на Латинска Америка

Изгледа Латинска Америка ја живее со вознемиреност и несигурност– напиша папата Фрањо во предговорот на новото издание на книгата „Сеќавање, смелост и надеж. Во светлината на 200 годишнина од независноста

Вести Свет

Папата има важна улога во заштитата на животната средина

Папата Фрањо има важна улога во заштитата на животната средина – рече во разговор

Ватикан Вести

Папата: Кој го познава Исус никогаш нема да очајува

Никогаш не очајувајте, бидејќи Господовата милост секогаш е тука за оние кои се надеваат на Него

Ватикан Вести

Папата сака Светиот Престол да е на „првата линија“ во ООН

На 23 октомври 2017 година, во пресрет на одбележувањето на денот на Обединетите нации,

Ватикан Вести

Епископските конференции се надлежни за преводот на литургиските текстови

Епископските конференции во иднина ќе бидат одговорни за преводите на литургиските текстови

Ватикан Вести

Папата: „Дали си навлегол во таинството на Исус Христос?“

Во центарот на таинството на Исус Христос е тоа дека љуби и го даде својот живот за мене – истакна папата Фрањо на светата Литургија во домот Света Марта, 24