Archive

Врати се на почетна
Ватикан

Годишното пленарно заседание на Папската библиска комисија

Ватикан, 5.4.2013 /к.мк/ – Годишното пленарно заседание на Папската библиска комисија ќе се одржи до 8 до 23 април 2013 година во домот Света Марта во Ватикан, под водство на

Свет

Цела Полска ја очекува канонизацијата на Иван Павле II

Цела Полска ја очекува канонизацијата на Иван Павле II. „И тоа би било прекрасно кога би се случило во Година на верата, односно во ноември.“ Тоа се зборови на кардинал

Ватикан

Светиот Отец: Само во името Исусово е спасението

Ватикан, 5.4.2013 / к.мк/ – Само во името Исусово е спасението: тоа беше акцентот во кратката проповед на папата Фрањо, за време на Литургијата, која ја служеше ова утро во

Свет

Во Италија започна кампањата за живот „Еден од нас”

Во првата седмица од Воскресение Христово во Италија започна кампањата за заштита на животот под мотото „Еден од нас”. За таа цел е формиран комитет, кој заедно со италијанските движење

Ватикан

Средбата со Исус ни го дава вистинскиот мир

„Восхитувањето е голема благодат, која Бог ни ја дава преку средбата со Исус Христос. Тоа е нешто што нè повикува од радост да излеземе надвор од нас… не е обичен

духовнитекстови

РАЗМИСЛУВАЊА НАД ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА VI постојка Вероника му ја дава крпата на Исус Мт.26,6-13

Исус е исцрпен. Од здобиените рани и убодите од трновиот венец неговото лице е покриено со крв. Не може повеќе да оди. Вероника гледа што се случува со Исус. Сака

Ватикан

Од срце во срце

Едноставен јазик, разбирлив за сите, составен од кратки реченици, вообичаени зборови и повторување на клучните зборови – тоа е стилот на папата Фрањо препознатлив на јавните настапи, изјави во својата

Размислување

РАЗМИСЛУВАЊА НАД ХРИСТОВИТЕ СТРАДАЊА: V Постојка Симеон Киринеец му помага на Исус во носењето на крстот Марко 8, 34-36

V Постојка Симеон Киринеец му помага на Исус во носењето на крстот Марко 8, 34-36 Поднесувајте го товарот еден на друг и исполнувајте го така законот Христов. Свети Павле вели:„А,мене

Свет

Ерусалим: Патријархот ги повика христијаните да останат во Светата Земја

Католичкиот патријарх во Ерусалим Фуад Твал ги повика христијаните да останат во Светата Земја. „Да се живее на Блискиот Исток за христијаните не е избор, туку послание“, рече патријархот во