Предложено католиците и православните христијани заедно да го слават Велигден?

Предложено католиците и православните христијани заедно да го слават Велигден?

Покрената е иницијатива сите христијани да го слават Велигден на ист датум од 2025 година

На 1700. годишнината од Соборот во Никеја, кој веќе во четвртиот век се залагал за заеднички датум на Велигден, е добра можност денес повторно да се најде заеднички датум на Велигден.

Еден од многуте знаци на поделба и расцепканост е што христијаните го слават Велигден на многу различни датуми. Постојаниот претставник на Православната вселенска патријаршија во Цариград се залага за заеднички датум за Велигден.

Според порталот Fratellanza umana, претставникот на Цариград во Светскиот совет на црквите, православниот архиепископ Јоб (Гетча) од Телмесос, во новото издание на нивниот билтен се залага христијаните од сите конфесии заедно да го слават Велигден на ист ден од 2025 година. Во 2025 година ќе биде 1700. годишнина од Првиот вселенски собор во Никеја – добра можност за гореспоменатиот православен архиепископ роден во Канада да се утврди заеднички датум за Велигден. Особено што во 2025 година Велигден се паѓа на ист датум и во западниот и источниот календар.

Соодветно на тоа, архиепископот Јов се залага за реформа на православниот календар. Годишнината од Соборот, која исто така треба да се прослави екуменски, изгледа „добра можност“ за ова. Никеја не само што го напишал христијанското верување, туку и осигури целото христијанство во тоа време да го слави Велигден на заеднички датум.

„За да останеме навистина верни на одлуките на Првиот вселенски собор, препорачливо е да се вратиме на единствен христијански датум за Велигден, за источната и западната Црква“, изјави архиепископот Јов.

Кардинал Курт Кох го поздрави предлогот на потпретседателот на Меѓународната мешана комисија за теолошки дијалог помеѓу Католичката црква и Православната црква.

Велигден е најголемиот празник на христијаните. Значи, би бил многу убав и важен знак ако ние христијаните имаме заеднички датум за овој празник. 1700. годишнината од Соборот во Никеја, кој веќе во четвртиот век се залагаше за заеднички датум на Велигден, е добра можност денес повторно да се најде заеднички датум за Велигден. Се надевам дека предлогот ќе наиде на добар одѕив – рече швајцарскиот кардинал, додавајќи дека нема да биде лесно да се договориме за заеднички датум за Велигден; но вреди да се работи на тоа

На Соборот беше одлучено да се слави Велигден во првата недела по полната месечина на пролетната рамноденица. Сепак, православните цркви низ целиот свет не го следат Грегоријанскиот, туку Јулијанскиот календар. Во нереформираните православни цркви, повторно се дискутира за реформа на календарот, како што потсети архиепископот Јов. Сепак, како што искрено пишува постојаниот претставник на Вселенската патријаршија, не сите православни поглавари сакаа да го усвојат Грегоријанскиот календар, кој беше класифициран како „римокатолички“.

Овој календар, кој денес е најпопуларен во светот, е создаден во 1582 година од папата Григориј XIII. За основа го има Јулијанскиот календар, кој го развил Јулиј Цезар во 45 година пред Христос. Јулијанскиот календар ‘заостанува’ зад грегоријанскиот 13 дена. Ова води до различни датуми, не само на Велигден, туку и на Божиќ.

Лаудато/к.мк

Категорија: Вести, Свет

За авторот