Папата: Црквата мора да помогне во лекување на човечката деструктивност

Папата: Црквата мора да помогне во лекување на човечката деструктивност

Папата Фрањо го пофали Институтот за психологија на Папскиот универзитет Грегоријана за 50-годишната активност, нагласувајќи дека Црквата мора да му понуди на светот компетентни луѓе кои ќе дадат одговор на воените уништувања и конфликтите вкоренети во човечката природа.

Папата Фрањо испрати писмо до учесниците на конференцијата за прослава на 50-годишнината од Институтот за психологија на Папскиот универзитет Грегоријана, во кое го коментира нејзиниот придонес за Црквата во последниот половина век.

Следејќи го игнатискиот принцип на „cura personalis“, подготвивте експерти способни да ги интегрираат духовноста и психологијата во апостолските и образовните активности, во различни географски и културни контексти на Црквата, истакна Светиот Отец.

Институтот е основан во 1971 година со цел да подготви свештеници во семинариите, воспитувачи за звања и образовни експерти преку опсежна психолошка подготовка. Папата Фрањо рече дека Институтот го прифатил предизвикот што го започна Вториот ватикански собор да интегрира различни дисциплини за да помогне во формирањето на мажи и жени кои ги водат другите кон посоодветен и позрел живот во верата.

Околу 15 други специјализирани центри за формирација се појавија во Африка, Латинска Америка, Азија и Европа, кои се поврзани со Институтот.

Папата истакна дека конференцијата во четвртокот не се фокусираше на славата од минатото, туку на градење на скапоценото наследство за да се одговори на предизвиците на иднината. Темата на конференцијата „Адаме, каде си?“ посебно влијае на денешниот свет, рече папата Фрањо и нè возбудува и повикува на сериозно испитување на совеста и преобраќање.

Светот денес минува низ длабока антрополошка криза, криза за смислата на која Црквата е должна соодветно и ефективно да одговори, напиша папата Фрањо.

Во пораката тој изразува тага што повторно се повторува страшната трагедија на војната, што е најлоша последица на човечката деструктивност, и индивидуална и системска, која не се сфаќа доволно сериозно и не се третира соодветно за да се искорени.

Црквата бара од Институтот за психологија квалитетно служење за да им помогне на верниците да кажат не на злото, да ги подигне оние чие достоинство е повредено или навредено. Вашето послание е во служба на унапредувањето на човечката личност и континуираниот процес на евангелизација, кој се остварува со преминување во вистинското човечко постоење преку врвниот дар на откупување остварено од Господ Исус Христос, изјави Папата.

Имајќи ја оваа цел на ум, Папата ја заврши својата порака со охрабрување на Институтот да помогне во формирањето на Црква која е насочена кон егзистенцијалната периферија на денешните мажи и жени.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот