Папата упати порака до Црквата во Латинска Америка

Папата упати порака до Црквата во Латинска Америка

Папата Фрањо ги повика на поголема синодалност учесниците на заседанието на Црквата во Латинска Америка и Карибите, кое ќе се одржи во Сиудад де Мексико од 21 до 28 ноември.

За да се пронајде заеднички Божјата волја, потребно е „внимателно слушање, многу молитви и дијалог“, предупреди Папата во пораката објавена на 20 ноември 2021 година од Канцеларијата за печат на Светиот Престол. Треба да најдеме патишта кои ќе ги надминат разликите без поделба и поларизација. Од ова, пак, може да се развие „дополнителна енергија“ која поттикнува бестрашно излегување во пресрет на другите. Светиот Дух ја повикува Црквата да стане повеќе евангелизаторска и повеќе мисионерска преку процесот на пасторално преобраќање, заклучи папата Фрањо во пораката до епископите од Латинска Америка.

Советот на епископската конференција на Латинска Америка (CELAM) ги обединува бискупските конференции на Латинска Америка и Карибите и го организира овогодинешното заседание под мотото „Сите сме мисионери ученици во движење“ во склоп на синодалниот процес, на кој повика Светиот Отец.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот