Папата: Патот за посветување на Господ започнува секој ден

Папата: Патот за посветување на Господ започнува секој ден

Светиот Отец по повод празникот на свети Максимилијан Колбе, полски фрањевeц конвентуалец, во својата твитер порака напиша: „Патот за посветување на Господ започнува секој ден, од секое утро.“

Светиот Отец по повод празникот на свети Максимилијан Колбе, полски фрањевeц конвентуалец, во својата твитер порака напиша: „Патот за посветување на Господ започнува секој ден, од секое утро.“ (…)

Потсетуваме дека папата Фрањо на 29 јули 2016 година го посети концетрациониот логор Аушвиц-Биркенау, место каде силите на Хитлер убија повеќе од еден милион луѓе, претежно Евреи. Папата ја посети и „ќелијата на гладот“, каде нацистите ги убивале затворениците, изгладnувајќи ги до смрт, а таму е погубен и свети Максимислијан Колбе, на чие место на мачеништво Светиот Отец се задржа во молитва.

РВ/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот