Папата до лаичките здруженија: Бидете свесни за апостолската моќ што ја имате

Папата до лаичките здруженија: Бидете свесни за апостолската моќ што ја имате

Папата Фрањо во четврток 16 септември 2021 година се сретна со модераторите на лаички здруженија, црковните движења и новите заедници и ги повика да останат надвор од егзистенцијалните периферии, предупредувајќи ги на опасноста од желбата за моќ.

Папата Фрањо го започна својот говор пред модераторите на лаичките здруженија, црковните движења и новите заедници, присутни на средбата организирана од Дикастеријата за лаици, семејството и животот, благодарејќи им на сите присутни што се таму.

„Ви благодарам за вашето присуство како мажи и жени лаици, млади и стари, посветени да живеат и да сведочат за Евангелието во вообичаените реалности на животот, во вашата работа, во бројните различни контексти – образовни, социјални и така натаму: ова е огромното поле на вашиот апостол, тоа е вашата евангелизација“, додаде Папата.

Пандемијата

Папата истакна дека во последните месеци од пандемијата „ги видовте со свои очи и ги допревте со свои раце страдањата и маките на многу мажи и жени… особено во најсиромашните земји, каде што многумина од вас се присутни“. Понатаму Папата им изрази благодарност, бидејќи, како што рече, „не престанавте“.

„Имате вистинско црковно послание“, продолжи Папата, кое посегнува по егзистенцијалните периферии на нашите општества. „Ќе биде добро и за сите нас да се сеќаваме секој ден не само на сиромаштијата на другите, туку и пред сѐ на нашата“, додаде Папата.

Новиот декрет

Папата Фрањо потоа истакна дека декретот за меѓународни лаички здруженија, објавен на 11 јуни оваа година, „нѐ поттикнува да прифатиме некои промени и да ја подготвуваме иднината од сегашноста“. На почетокот на овој декрет, објасни тој претставена „е реалноста во последните децении што ни ја покажа потребата од промените што ги бара Декретот од нас“. Папата истакна дека темата на нивната средба: „Одговорност за управување со лаички здруженија. Црковна служба“, е важна не само за секој од вас, туку и за целата Црква. Петровиот наследник додаде дека Светиот Престол морал да интервенира во последниве години, „иницирајќи тешки процеси на рехабилитација“ во многу наврати, кои не ги вклучувале само оние „бучни“ и „грди“ ситуации, туку и оние „болести, кои доаѓаат поради ослабнатата харизма, која станува млака и ја губи способноста да привлекува.“

Повик за служење

Папата ја нагласи важноста на задачите за управување што им се доверени на членовите во лаичките групи, посочувајќи дека не се ништо друго туку се „повикани да служат“. „Но, што значи за христијанинот да служи? – праша Папата. Во неколку наврати, тој посочи две пречки со кои може да се сретне еден христијанин на своето патување и кои можат да го спречат да стане вистински служител на Бога и на другите.

Желба за моќ

Првата е „желбата за моќ“, истакна Папата. Колку пати само другите ја почувствувале нашата „желба за моќ“? – праша Папата.

„Нашата желба за моќ е изразена на многу начини во животот на Црквата; на пример, кога веруваме, според улогата што ја имаме, дека треба да носиме одлуки за сите аспекти од животот на нашето здружение … и ние делегираме задачи и одговорности за одредени области на други, но само во теорија! „Меѓутоа, во пракса, Папата објасни дека делегирањето на другите е празнење на желбата да се биде насекаде. Овој став е грд и завршува со празнење на црковното тело од својата сила. Тоа е лош начин на „дисциплинирање“, рече Папата.

Уште една пречка

Во продолжение Папата истакна уште една пречка за вистинско христијанско служење. „Нелојалноста“, рече тој. „Наидуваме на такви кои сакаат да му служат на Господ, но исто така сакаат да служат и на други работи што не се од Господ. Тоа е малку како да играме двојна игра!”, предупреди Папата.

Тој објасни дека паѓаме во стапицата на нелојалност кога се претставуваме пред другите како единствени толкувачи на харизмата, единствени наследници на нашето здружение или движење; или пак кога тврдиме дека одлучуваме априори кој треба да биде нашиот наследник. „Никој не е господар на даровите добиени за доброто на Црквата, никој не смее да ги задуши“, рече Папата.

Завршувајќи го својот говор, Папата истакна дека „ние сме живи членови на Црквата и за ова, треба да веруваме во Светиот Дух, кој дејствува во животот на секое здружение, на секој член, дејствува во секој од нас“. Поради оваа причина, довербата во распознавањето на харизмите е доверена на авторитетот на Црквата. „Бидете свесни за апостолската моќ и пророчкиот дар што ви се предадени денес на обновен начин“, рече папата Фрањо.

Ватикан њуз/к.мк

Категорија: Ватикан, Вести

За авторот